25-09-08

Fortis zakt tot 5,50 euro

large_501866Het aandeel van Fortis stond vandaag opnieuw zwaar onder druk, na geruchten over problemen met liquiditeit die even later op verschillende fronten werden ontkend. Maar het kwaad was intussen al geschied: het aandeel ging tot 21 procent lager. Dat is de grootste daling ooit, sinds het bedrijf in 1990 werd gevormd. Het aandeel zakte tot 5,50 euro. Sinds begin dit jaar verloor het aandeel al 67 procent van zijn waarde. Fortis is hiermee bij de drie slechtst presterende bankaandelen in Europa.

Ongegronde geruchten
Fortis herhaalde vandaag meteen dat er geen problemen zijn met de liquiditeit of solvabiliteit van de groep. De bank-verzekeraar zei ook te betreuren dat er alsmaar ongefundeerde geruchten in de markt worden verspreid.

Liquiditeiten
Er was het gerucht dat De Nederlandsche Bank (DNB) aan Rabobank had gevraagd om Fortis van liquiditeiten te voorzien. Niet alleen Fortis, maar ook Rabobank ontkende. Nadien herstelde de koers van Fortis zich een beetje.

Winstprognoses GE
Daarnaast is er nog het feit dat General Electric (GE) zijn winstprognoses verlaagde, wat het weinig waarschijnlijk maakt dat het Amerikaanse concern een deel van de activiteiten van Fortis zou overnemen. Ook steeg de interbankenrente (wat banken elkaar aanrekenen voor kortlopende kredieten, nvdr), wereldwijd tot het hoogste niveau in jaren. De markten zijn bezorgd dat het herstelplan in de VS toch niet zou worden goedgekeurd. Door de hoge rente is liquiditeit schaars geworden.

Onderzoek beurswaakhond
Bij de Belgische beurswaakhond CBFA zegt men een onderzoek te zullen openen naar de nieuwe koersdaling van het Fortis-aandeel. "Dat gebeurt bij elk marktincident, dus ook nu", aldus een woordvoerster. Over een eerder incident met een spammail die melding maakte van een kapitaalverhoging bij de bank-verzekeraar, wilde de woordvoerster niets kwijt.

Bescherming
Het Nederlandse weekblad FEM Business meldt intussen op zijn website dat de Stichting Continuïteit Fortis, die de bank-verzekeraar moet beschermen tegen een vijandige overname, de banden met de top van Fortis heeft doorgesneden. Door het vertrek van Fortis-commissarissen Jan Michiel Hessels en Philippe Bodson denkt het beschermingsvehikel sterker te staan. De stichting heeft het recht om 1,82 miljard nieuwe preferente aandelen op te eisen, als ze dat voor de bescherming van de bank-verzekeraar noodzakelijk acht. Daardoor kan het vehikel van de ene op de andere dag een belang van 42 procent in Fortis verkrijgen, met het bijbehorende stemrecht. (belga/eb)

20:05 Gepost door petertje in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.