17-09-08

Orale seks Down Under in de lift

large_490476Het gaat goed met de orale seks, tenminste in de bedden 'Down Under'. Dat beweren een aantal Australische seks-experten, die geloven dat de betere hygiëne en het feminisme er voor iets tussen zitten.

Jeugd
Was orale seks - pijpen of beffen in de, euh, volksmond - ooit bijna het exclusieve terrein van prostituees, dan wint die vandaag veld, zowel bij homo's als bij hetero's. Negentig procent van de Australische jongeren hebben er al mee geëxperimenteerd voor hun dertigste.

'Clintoneske' seks
"Het is ook een populair voorbehoedsmiddel voor tieners, op een Clintoneske manier", zegt professor Basil Donovan. "Het is een manier van seks hebben met elkaar, zonder seks." Er komen inderdaad geen kindjes van. Bovendien ben je ook beter beschermd tegen HIV-besmetting en tegen andere overdraagbare geslachtsziektes.

Proper gewassen
Een andere reden van het succes is dat de huidige generatie seksbedrijvers vaker tot de daad komt dan vorige generaties. Om een en ander spannend te houden, gaan koppels op zoek naar alternatieven voor de klassieke penetratie. En dan komen fellatio (pijpen) en cunnilingus (likken) de kop opsteken. Toch worden vooral de schonere genitaliën als voornaamste nieuwe drijfveer voor orale seks gezien. "Ik kan mij voorstellen dat slechts één bad per week op zaterdag vroeger een afknapper betekende voor eventuele nachtelijke orale beurten", aldus Donovan.

Thuis niks
En dan het feminisme. "Vrouwen zeggen nu makkelijker wat ze precies willen", zegt dokter Juliet Richters. De enorme verschuiving gebeurde binnen één generatie, waar 50-plussers voor het eerst orale seks hadden acht jaar na hun eerste 'standaard' seksuele ervaring. "En vandaag bedraagt die kloof gemiddeld nog maar één jaar. Vaak komt orale seks zelfs enkele jaren voor de klassieke penetratie", weet Donovan. "Een gigantische verandering ten opzichte van 80 jaar geleden, toen er van blowjobs thuis nauwelijks of al helemaal geen sprake was."

Koortslip
't Is wel niet allemaal rozengeur en maneschijn. Bij homo's is er een verhoogd risico op de geslachtsziekte gonorroe (druiper) en in het algemeen verhoogt ook de kans op genitale herpes en, als gevolg daarvan, koortslippen, die normaal de uiting zijn van een verwant herpesvirus. (jv)

20:03 Gepost door petertje in Liefde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.