11-09-08

Knuffel beter dan medicatie

large_491726Om pijn weg te nemen heb je niet altijd medicatie nodig, soms is een knuffel al genoeg. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat de pijn van een oververhitte huid vermindert als er gestreeld wordt met een zachte borstel. De verklaring is dat de huidzenuwen knuffels, strelingen en zachte aanrakingen extra opvangen. Ze sturen een signaal naar het emotionele deel van de hersenen, die in ruil 'plezante gevoelens' verspreiden.

Ook een bemoedigend schouderklopje of een knuffel van een moeder aan haar kind na een valpartij, brengen dezelfde positieve effecten met zich mee. Slecht nieuws zou zelfs beter te verteren zijn als het gepaard gaat met een lichte, gemeende aanraking. Tot slot blijkt dat een serveerster meer fooien krijgt als ze de klanten aanraakt aan de schouder. Niet alleen mensen doen dit: ook chimpansees knuffelen. Vooral slachtoffers van pestkoppen mogen op hun sympathie en troost rekenen.

Aanrakingen en knuffels zijn dus krachtige instrumenten, die je lichaam sterker en weerbaarder maken. Meteen een goede reden om je geliefden vaker vast te pakken, en meer aandacht te besteden aan lichamelijke affectie. (edp)

17:38 Gepost door petertje in Liefde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.