29-07-08

Ex-medewerkers Google lanceren nieuwe zoekrobot

Oud-medewerkers van internetreus Google hebben een nieuwe zoekrobot gelanceerd: Cuil, naar het Gaelische woord voor kennis. Cuil zou volgens de makers meer pagina's doorzoeken dan Google en moet de huidige wereldleider op die manier van de troon stoten. Achter Cuil zitten Anna Patterson, Russell Power en Louis Monier, die eerder kaderlid waren bij Google, en Tom Costello, die van IBM komt. Costello is tevens de ceo van Cuil.

Cijfers
Wie in Cuil een term ingeeft, zoekt daarmee in 120 miljard internetpagina's, zeggen de makers van de nieuwe zoekrobot. Dat zou volgens de makers een pak meer zijn dan Google, dat al een tijdje geleden stopte met het vermelden van het aantal pagina's waarin wordt gezocht. Google-medewerkers antwoordden op de Google Blog echter dat hun zoekmachine al meer dan een biljoen sites heeft geïndexeerd.

Relevanter
De specifieke technische modaliteiten achter Cuil laten volgens de ontwerpers toe dat het relevantere resultaten geeft dan Google. Anders dan bij de huidige marktleider, worden die overigens niet in de vorm van een lijst weergegeven, maar krijgen surfers van elk resultaat een korte samenvatting te zien. Cuil beschermt tegelijk de privacy van de internetgebruikers door de opgegeven zoektermen niet te onthouden aan de hand van het IP-adres van de surfer, wat Google net wel doet.

Concurrentie
Cuil is zeker niet de enige zoekrobot die Google van de troon wil stoten. Microsoft doet al jaren verwoede pogingen met Live Search, maar ook kleinere robots als Teoma, Vivisimo en Snap zijn uit op meer marktaandeel. De concurrentie weerhoudt Google er evenwel niet van jaar na jaar een groter deel van die markt in te palmen. Volgens Comscore verzorgt het momenteel 62 procent van alle zoekopdrachten op het internet. Yahoo! volgt met 14 procent op een verre tweede plaats, Live Search is derde met 3 procent. (belga/sam)

01:35 Gepost door petertje in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.