29-07-08

Afkicken van koffie

dyn002_original_165_71_gif_45302_600c12ef7e8cd64b6caa76485e37727cDrink je een week lang elke dag drie kopjes koffie, ben je al verslaafd aan cafeïne. Volgens onderzoek zou dat al het geval zijn met slechts één tas per dag. De oorzaak is cafeïne, de stof die het zenuwstelstel stimuleert waardoor de alertheid stijgt en je minder slaperig bent. Dat staat te lezen op Sochicken.nl

Nadelen
Nadeel is dat je letterlijk 'slaaf' wordt van de stof. Veel koffiedrinkers zijn pas wakker na een kopje koffie. Het lijstje met nadelen is dan ook groot: zo verstoort cafeïne de nachtrust, maakt de stof het gebit slechter, krijg je er zwakkere botten van, verhogen de angstgevoelens en wordt de lever belast. Ook je concentratie moet eraan geloven. Stop je met cafeïne, merk je dat je vlug een frissere, heldere en alertere geest krijgt.

Proces
Wil je afkicken van cafeïne, is dit niet eenvoudig. Cafeïne is een echte drug en je lichaam zal dan ook behoorlijk gaan tegensputteren. Hou rekening met minimaal een week van afkickverschijnselen dat tot twee weken kan aanhouden.

1. Bouw af
Laat je lichaam langzaam wennen aan een kleinere inname. Koop een zak cafeïnevrije koffie. Best is om de normale koffie langzaam te vervangen door cafeïnevrije koffie. Zo merk je geen verschil in je dagelijkse routine.

Als je losse koffie gebruikt, is het een idee om normale en cafeïnevrije koffie te mixen. Als je koffiepads gebruikt kun je, wanneer je twee koppen koffie zet, kiezen voor 1 normale en 1 cafeïnevrije pad. Ben je bijna van de cafeïne af, maar kun je nog niet zonder je 'ochtendshot'? Drink dan een aantal dagen een half kopje.

Wil je het snelste resultaat? Stop dan op een donderdag. De derde en vierde dag zijn doorgaans de zwaartse dagen, en zo vallen deze in het weekend waarin je waarschijnlijk niet hoeft te werken.

2. Drink groene thee
In groene thee zit een stof dat lijkt op cafeïne, maar in een veel mindere mate. Je kunt er niet aan verslaafd raken. Het kan je helpen om de 'wazigheid' in je hoofd te verminderen. Groene thee is bovendien erg gezond.

3. Afkicken
Je zult mogelijk te maken krijgen met hevige hoofdpijn, griepachtige symptonen, wazigheid, dufheid, slechte concentratie en verminderde motoriek. Let wel, ieder lichaam reageert anders op afkicken van cafeïne. Ook is het verstandig om extra water te drinken om je hoofdpijn te verzachten. Je kunt de hoofdpijn ook 'wegslikken' met paracetamol maar in veel pijnstillers zit een dosis cafeïne voor een 'oppeppend' effect. (lvl)

22:44 Gepost door petertje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.