16-07-08

7 redenen waarom mannen dol zijn op nutteloze weetjes

56De meeste (en de fanatiekste) quizzers zijn mannen, dat weet iedereen. Omdat ze feiten (en details) gemakkelijker onthouden en het een sport vinden om meer te weten¿ maar waarom vinden ze triviale, (ogenschijnlijk?) onbelangrijke weetjes zo leuk? Omdat ze er verslaafd aan zijn, zo poneert schrijver Mark Mason. En zeven andere redenen¿

1) Alles is gerelateerd
De triviale weetjes zijn niet zo onbetekenend als het lijkt: alles hangt aan elkaar vast en kan de vreemdste associaties oproepen.

2) Alles is deel van een patroon
Onze hersenen zien overal patronen, zelfs wanneer er eigenlijk geen zijn. Dat maakt ook dat we een natuurlijke voorkeur hebben voor symmetrie, of een verborgen logica in namen, cijfers - en dat we het gemakkelijker onthouden.

3) Systematische versus empathische hersenen
Mannen hebben systematische hersenen, terwijl vrouwen eerder empatische hersenen hebben. Systematische hersenen doen aan analyseren, opbouwen of verkennen, en geeft mannen een voorkeur voor het verwerken van informatie.

4) Relevantie is irrelevant
Feiten worden niet onthouden omwille van hun relevantie, maar omwille van het feit dat ze op elk moment van pas kunnen komen of omdat er later een patroon mee kan gevonden worden. Met andere woorden: mannen onthouden nutteloze weetjes omdat ze ooit misschien nuttig kunnen zijn (en dan bedoelen we niet bij het spelen van Trivial).

5) Zo zijn mannen
Het onthouden en uitspuwen van deze weetjes in een essentieel onderdeel van het man-zijn. Het is hoe mannen onderling een band krijgen en hoe ze die onderhouden.

6) Belangrijk
Het kennen van de weetjes geeft de man een belangrijk gevoel. Niet alleen kan hij uitpakken met zijn kennis, hij voelt zich ook dichter bij zijn helden die hij echt lijkt te kennen door de weetjes.

7) Het bevredigt de nieuwsgierigheid
Het opslaan, opzoeken en uitdragen van weetjes bevredigt ook een natuurlijke nieuwsgierigheid eigen aan de mens (man?). Jammer wel, dat die nieuwsgierigheid verdwijnt zodra het om 'nuttige' dingen gaat als de wasmachine gebruiken of sokken opplooien. (edp)

22:46 Gepost door petertje in Liefde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.