15-07-08

"Wees blij dat je een relatie hebt"

large_445781De Nederlandse psycholoog Jeffrey Wijnberg is ervan overtuigd dat mensen het op relationeel vlak helemaal fout aanpakken. In zijn artikel in de krant De Telegraaf noemt hij de huidige relationele wereld 'absurd'. "Het besef lijkt volledig verdwenen dat het hebben van een relatie op zich al heel bijzonder is."

Hoge eisen
Dat leidt Wijnberg onder meer af aan de hoge eisen die aan een levenspartner worden gesteld. "Vandaag de dag wordt het als normaal gezien dat aan een levenspartner hoge eisen worden gesteld.

"De taal die dan wordt gebezigd, doet denken aan vacatureadvertenties: de beoogde kandidaat heeft een universitair diploma, is stressbestendig, gemotiveerd en flexibel, en moet voorts beschikken over goede contactuele vaardigheden, kritische zelfreflectie en de wil tot harmonieuze samenwerking. "

En jij?
Maar niet alleen nieuwe relaties hebben 'hoge instapvereisten', ook in bestaande relaties worden volgens Wijnberg de eisen steeds verhoogd, tot een van de twee moet afhaken. "Absurd", fulmineert Wijnberg. "Ik bedoel, kijk eens naar jezelf. Ben jij dan zo bijzonder, zo geweldig, zo speciaal? Meestal niet dus."

Uw fouten
"Erger nog, als u heel kritisch in diezelfde spiegel blijft kijken, dan ziet u iemand die humeurig is, met nogal wat andere vervelende trekjes zoals het altijd gelijk willen hebben, het weigeren om 'sorry' te zeggen als u weet dat u fout zit en het onvermogen om complimentjes te geven. Grote kans is ook nog dat u onrustig en lawaaierig slaapt, veel persoonlijke ruimte in huis claimt en daarbij ook nog eens weinig initiatief toont om de ander te verrassen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de verschillende andere vervelende familieleden van u die uw partner er gratis bij krijgt, inclusief uw persoonlijke levensgeschiedenis waar niemand op zit te wachten."

Projectie
Waarom verwacht je al die eigenschappen dan wel bij iemand anders? Dat is de ware vraag. In elk geval is het niet zo."merkwaardig dat relaties steeds weer stuklopen, vindt Wijnberg. "Je projecteert je eigen gebreken op de ander." Met andere woorden: wil je een langdurige relatie, wees je dan bewust van je eigen tekortkomingen, en mild voor die van je partner, temper de verwachtingen en wees blij met wat je hebt. (edp)

01:53 Gepost door petertje in Liefde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.