02-07-08

Vrouwen verkiezen mannen met stoppels voor relatie

art_large_434489Vrouwen verkiezen stoppels boven een gladgeschoren man voor zowel een flirt als een lange relatie, dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Verschillende gradaties
Het onderzoek toonde aan 76 vrouwen tussen 18 tot 44 jaar foto's van 15 mannen. Dezelfde mannen werden getoond met verschillende graden van gezichtsbeharing: gladgeschoren, lichte stoppels, zware stoppels, lichte baard tot een volle baard. De deelneemsters moesten aangeven welke man ze verkozen voor een flirt en voor een lange relatie. Daarnaast moesten ze een score geven op mannelijkheid, agressie, dominantie, aantrekkelijkheid, leeftijd en sociale rijpheid.

Stoppelbaard
Daaruit bleek dat vrouwen mannen met een stoppelbaard als taai, rijp, agressief, dominant en mannelijk beschouwen. Deze mannen worden ook verkozen als de beste partners, voor zowel een flirt als het huwelijk. Gladgeschoren mannen daarentegen, zijn de minst populaire keuze voor een vaste relatie en kregen de laagste score voor mannelijkheid, dominantie, agressie en seksuele rijpheid. Wat aantrekkelijkheid betreft staan ze op de voorlaatste plaats. Mannen met een volle baard worden aanzien als mannelijk, agressief en sociaal rijp, maar ze werden vijf jaar ouder geschat dan hun werkelijke leeftijd.

Seksueel signaal
"Gezichtsbeharing is een krachtig socio-seksueel signaal en een duidelijk biologisch teken van seksuele volwassenheid. Dit onderzoek toont aan dat vrouwen gezichten niet selecteren op basis van mannelijkheid. Ze kiezen duidelijk voor een rijpe man, hij mag geen jongen meer zijn", aldus de onderzoekers.

Tanden
De reden waarom vrouwen een stoppelbaard verkiezen is niet duidelijk. Maar experts in de evolutieleer zeggen dat gezichtsbeharing een teken van agressie kan zijn, omdat het de onderkaak groter doet lijken. Hierdoor worden de tanden als wapens benadrukt. Volgens psychologen biedt de ruige look vrouwen het beste van twee werelden: deze mannen lijken rijp en viriele maar niet overdrijven mannelijk. (ep)

01:09 Gepost door petertje in Liefde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.